Garnki na kuchenkę indukcyjną – na co zwrócić uwagę?

Kuchenka indukcyjna jest dziś powszechnie stosowana w wielu domach.  By móc bezpiecznie gotować na kuchence indukcyjnej, należy odpowiednio dobrać garnki i patelnie. Muszą być one wykonane ze stali nierdzewnej lub innego stopu metalu. Na indukcji nie wolno stosować garnków aluminiowych oraz żeliwnych. Istnieje bowiem ryzyko zniszczenia. W najlepszym przypadku, garnki te mogą nam po prostu […]

Koszyk - Kup

Garnki na kuchenkę indukcyjną – na co zwrócić uwagę?

00

Kuchenka indukcyjna jest dziś powszechnie stosowana w wielu domach.  By móc bezpiecznie gotować na kuchence indukcyjnej, należy odpowiednio dobrać garnki i patelnie. Muszą być one wykonane ze stali nierdzewnej lub innego stopu metalu. Na indukcji nie wolno stosować garnków aluminiowych oraz żeliwnych. Istnieje bowiem ryzyko zniszczenia. W najlepszym przypadku, garnki te mogą nam po prostu nie...

Kuchenka indukcyjna jest dziś powszechnie stosowana w wielu domach.  By móc bezpiecznie gotować na kuchence indukcyjnej, należy odpowiednio dobrać garnki i patelnie. Muszą być one wykonane ze stali nierdzewnej lub innego stopu metalu. Na indukcji nie wolno stosować garnków aluminiowych oraz żeliwnych. Istnieje bowiem ryzyko zniszczenia. W najlepszym przypadku, garnki te mogą nam po prostu nie zadziałać.

 

Rączki – warto wiedzieć, że w przypadku indukcji, uchwyty i rączki nie nagrzewają się tak jak w przypadku palników. Płomień nie dociera do rączek, przez co mogą one nagrzewać się tylko w znacznym stopniu, gdy ciepło garnka przenika do rączek. Można więc wybierać garnki, które mają rączki puste w środku, jednak nie należy rezygnować z garnków, których uchwyty są wypełnione stalą.
Dno – ze względu na różnorodność garnków i ofert wielu marek, dno może być wykonane z innego stopu metali lub z innego tworzywa. Na dnie znajduje się zawsze informacja, czy garnek może być używany na kuchence indukcyjnej. Często, dno jest dostosowywane do różnych typów kuchenek. Temperatura musi zostać rozprowadzona równomiernie po całym dnie, dlatego dość często, dno garnka stanowi odrębną część garnka, tak jak rączki.
Wnętrze garnka – w zależności od marki, garnek powinien równomiernie rozprowadzać ciepło nie tylko na całym dnie, ale i w środku garnka. Istnieją różne tworzywa, które dodatkowo dodaje się w miejsce spodu garnka, by wzmocnić emisję ciepła, co korzystniej wpływa na przyrządzanie potraw.
Pokrywa – kuchenka indukcyjna grzeje tak jak każda inna. Z tego też powodu, pokrywki do garnków mogą być wykonane z tego samego tworzywa, co w przypadku garnków na kuchnię gazową. Ważne jest, by pokrywki były dopasowane do garnków (lub kupione z nimi w komplecie).
Ranty garnków – garnki, które nadają się na kuchenkę indukcyjną, mogą być wykonane z różnego rodzaju tworzyw. Wbrew pozorom, w budowie garnków, istotne są również ranty. Krawędzie, które znajdują się na samej górze garnków, są często na tyle delikatne, iż nie można o nie obijać łyżek i innych elementów służących do mieszania.

 

Propozycje garnków na indukcję

Garnki, które z powodzeniem można stosować na kuchence indukcyjnej, możemy zakupić w sklepach internetowych lub stacjonarnych. Warto jednak zobaczyć, jak faktycznie wyglądają garnki i jakie mają oznaczenia. Jeśli garnek nadaje się na indukcję, znaczek będzie widniał na spodzie garnka, oprócz znaczków innych kuchenek.
Obecnie dużą popularnością cieszą się garnki niemieckiej marki WMF. Różne rozmiary, design, rodzaje rączek oraz kształty garnków, można z powodzeniem stosować na kuchence indukcyjnej. Dodatkowo, marka WMF cieszy się popularnością na całym świecie, nie tylko ze względu na pomysłowy design i trwałość garnków. Garnki marki WMF są wykonane ze stali nierdzewnej, pokryte powłoką ze stali nierdzewnej 18/10 Cromargan®, która zapobiega rysowaniu się powierzchni garnków. Dodatkowo, powłoka ta (dzięki zawartości niklu), chroni przed kwasami chemicznymi oraz spożywczymi. Warto również dodać, że znaczna większość kolekcji garnków marki WMF, posiada trójwarstwowe dno. Dwie warstwy – zewnętrzna i wewnętrzna, wykonane są w całości ze stali nierdzewnej. Natomiast, pomiędzy tymi warstwami, umieszczona jest płytka z aluminium, która odpowiada za równomierne i dokładne rozprowadzenie temperatury. Pomimo zawartości aluminium, garnki można stosować na indukcji. Dna garnków są transgeniczne. Dzięki specyfice dna garnków, ciepło rozprowadza się równomiernie na całym spodzie garnka, a nie tylko w miejscach, w których znajdują się kawałki warzyw czy mięsa.

garnki na kuchenkę indukcyjną marki Silit

Jednym z najciekawszych pomysłów w wymiarze garnków na kuchenkę indukcyjną są zestawy marki Silit.

Warto również wspomnieć o marce Silit. Garnki Silit również świetnie nadają się na kuchenkę indukcyjną. Pokryte w całości Silarganem (materiałem opracowanym przez firmę), stanowią niecodzienny wybór. Garnki te są nieco cięższe, ze względu na zawartą w nich domieszkę żeliwa. Marka Silit cieszy się dodatkową atencją ze względu na pomysłowy wygląd garnków. Wszystkie kolekcje mają ciekawy kolor, przez co przyciągają wzrok klientów, nawet tych którzy nie znają marki.