Pakowanie próżniowe sposobem na zdrową kuchnię

Obecnie panuje moda na zdrową kuchnię i na tzw. „slow food”. Ten trend jest coraz silniejszy co wyraźnie widać w rosnącej jak grzyby po deszczu ilości restauracji, barów i lokali serwujących kuchnię wegetariańską, wegańską, bezglutenową lub taką w której używa się tylko lokalnych i sezonowych produktów. Jak przenieść ten zdrowy trend do domu? W jaki […]

Koszyk - Kup

Pakowanie próżniowe sposobem na zdrową kuchnię

00

Obecnie panuje moda na zdrową kuchnię i na tzw. „slow food”. Ten trend jest coraz silniejszy co wyraźnie widać w rosnącej jak grzyby po deszczu ilości restauracji, barów i lokali serwujących kuchnię wegetariańską, wegańską, bezglutenową lub taką w której używa się tylko lokalnych i sezonowych produktów. Jak przenieść ten zdrowy trend do domu? W jaki sposób cieszyć się wysokiej...

Obecnie panuje moda na zdrową kuchnię i na tzw. „slow food”. Ten trend jest coraz silniejszy co wyraźnie widać w rosnącej jak grzyby po deszczu ilości restauracji, barów i lokali serwujących kuchnię wegetariańską, wegańską, bezglutenową lub taką w której używa się tylko lokalnych i sezonowych produktów. Jak przenieść ten zdrowy trend do domu? W jaki sposób cieszyć się wysokiej jakości składnikami cały rok?
Odpowiedzią na te dylematy jest pakowanie próżniowe.

Pakowanie próżniowe

Takie pakowanie polega na zamykaniu żywności w workach w których nie mają one kontaktu z powietrzem. Takie działanie jest możliwe dzięki maszynkom do próżniowego pakowania i specjalnej folii, z której wykonuje się trwałe worki. Niesamowite jest to, że pakowanie próżniowe może przedłużyć świeżość i termin przydatności do spożycia poszczególnych produktów aż dwukrotnie! Oznacza to, że w przypadku mrożonych owoców i warzyw, możemy zamrożone przechowywać je w zamrażalniku niemal cały rok, ciesząc się ich wybornym smakiem o każdej porze roku. Każda osoba, która ma ogród lub działkę, wie jak trudno jest zmieścić wszystkie plony do worków czy spożytkować je w formie przetworów i następnie zjeść w odpowiednim okresie czasu. By oszczędzić sobie takiego trudu możemy spakować jedzenie w próżniowe worki, które umożliwiają nie tylko dłuższą przydatność do spożycia poszczególnych produktów, ale również powodują, że zajmują one mniej miejsca w zamrażalniku.

allegro plPakowanie próżniowe jest takie wydajne gdyż możemy w taki sposób przechowywać każdy produkt – nawet zupy i inne płyny. By zamknąć próżniowo zupę należy wlać ją do specjalnego worka, zamrozić, a następnie odessać z niej powietrze i ponownie zamknąć – tym razem próżniowo. Dzięki takiemu działaniu mamy przedłużoną trwałość produktów, co ma ogromne znaczenie w przypadku niektórych z nich, które nie są dostępne cały rok.

Jakie sprzęty potrzebujemy?

Opakowanie próżniowe umożliwiają specjalne zgrzewarki, które umożliwiają zgrzanie folii w odpowiedniej wielkości worek, a także wysysają powietrze z opakowania. Ceny takich zgrzewarek zaczynają się od 400-600 zł i są zależne od wielkości sprzętu oraz firmy, którą wyprodukowała daną zgrzewarkę. Zwykle do zgrzewarki w komplecie dostajemy kilka rolek folii do zgrzewania. Takie folie kosztują ok 60-80 zł.

W przypadku gdy chcemy zaoszczędzić możemy również nabyć woreczki próżniowe, które są zamyka przez ręczne wyciskanie powietrza lub skorzystać ze specjalnych pojemników z których odsysa się powietrze za pomocą pompki. Takie rozwiązania również są skuteczne, jednak trzeba pamiętać, że w sposób ręczny z pewnością nie uda nam się odciągnąć całego powietrza, dlatego trwałość produktu nie będzie tak długa jak w przypadku worka, z którego w sposób mechaniczny odessiemy powietrze.

(Obrazki ze strony novupack i allegro. Więcej info pod adresem pakowarki-henkelman.pl czyli na stronie dystrybutora.)