Dania włoskie – najlepsze przepisy

Tradycyjne spaghetti włoskie (Pasta pomidoro) • makaron do spaghetti 0,5 kg • pomidor dojrzały duży 1 szt • czosnek 4 ząbki • oliwa z oliwek 4 łyżki • koncentrat pomidorowy 2 łyżki • ser żółty (dobrze topiący się) 150-200 gram • bazylia świeża lub suszona 3-4 liście • sól 1 szczypta • pieprz 1 szczypta […]

Koszyk - Kup

Dania włoskie – najlepsze przepisy

00

Tradycyjne spaghetti włoskie (Pasta pomidoro) • makaron do spaghetti 0,5 kg • pomidor dojrzały duży 1 szt • czosnek 4 ząbki • oliwa z oliwek 4 łyżki • koncentrat pomidorowy 2 łyżki • ser żółty (dobrze topiący się) 150-200 gram • bazylia świeża lub suszona 3-4 liście • sól 1 szczypta • pieprz 1 szczypta • cebula 1 szt – duża Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni (średni ogień). Następnie...

Tradycyjne spaghetti włoskie (Pasta pomidoro)

• makaron do spaghetti 0,5 kg
• pomidor dojrzały duży 1 szt
• czosnek 4 ząbki
• oliwa z oliwek 4 łyżki
• koncentrat pomidorowy 2 łyżki
• ser żółty (dobrze topiący się) 150-200 gram
• bazylia świeża lub suszona 3-4 liście
• sól 1 szczypta
• pieprz 1 szczypta
• cebula 1 szt – duża

Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni (średni ogień). Następnie wrzucamy pokrojony w drobniutką kostkę czosnek, następnie pokrojoną w talarki na pół cebulkę. Wszystko razem podsmażamy ok 15min. Między czasie gotujemy makaron (wł. Przepisu), do czosnku i cebulki dodajemy obrany i pokrojony w drobną kosteczkę pomidor, bazylię, koncentrat i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Odcedzamy wodę z makaronu przez pokrywkę (dosyć dokładnie). Do gorącego makaronu dodajemy sos z patelni i starty ser, mieszamy i podgrzewamy
na ogniu w garnku ok 5min.

Treccia rustica

• mąka 500 gr.
• woda 200 ml.
• mleko 50 ml
• olej 100 ml.
• sól 1 łyżeczka
• cukier 1 szczypta
• parmezan starty 20 gr.
• szynka gotowana 200 gr.
• ser wędzony 200 gr.
• prosciutto crudo 100 gr.
• drożdże 25 gr.

Rozpuścić drożdże w 100ml wody ciepłej i dodać 100g mąki, wymieszać dobrze, przykryć i zostawić na 30 minut.(wyjdzie rzadkie). Na stolnice wysypać pozostałą mąkę(400g), na środek wyłożyć drożdże rozrobione, dodać 100 ml wody, 50 ml mleka, sól, cukier i olej. Wyrabiać dobrze przez 10 minut, aby ciasto było miękkie i elastyczne.Przełożyć do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnice, wyrobić szybciuteńko, podzielić na 3 równe części, rozwałkować każdy z nich na podłużne placki około 40cm długie i 15cm szerokie. Mamy 3 pasy ciasta, na ten środkowy wyłożyć prosciutto crudo, a na boczne szynkę gotowane, wszystkie 3 posypać serem wędzonym pokrojonym w drobną kostkę, i parmezanem, wgnieść delikatnie nadzienie w ciasto i zawinąć każdy oddzielnie. Zróbcie albo uplećcie warkocz. Zostawcie jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia i pieczcie w temperaturze 180°przez 30-35 minut. Ciasto ma być zarumienione.