Co jest najważniejsze w kuchni?

Można prosto powiedzieć, że najważniejsza w kuchni jest… kuchnia – popularnie zwana gazówką, bo też przez lata dominowały kuchenki zasilane gazem. Od lat w użyciu są również kuchenki elektryczne. Popularnym połączeniem jest także kuchenka gazowo-elektryczna. Podstawowe funkcje Podstawowe funkcje kuchenki są związane z rodzajem przygotowywanego posiłku – można gotować, smażyć lub dusić potrawy, trzymając naczynia […]

Koszyk - Kup

Co jest najważniejsze w kuchni?

00

Można prosto powiedzieć, że najważniejsza w kuchni jest… kuchnia – popularnie zwana gazówką, bo też przez lata dominowały kuchenki zasilane gazem. Od lat w użyciu są również kuchenki elektryczne. Popularnym połączeniem jest także kuchenka gazowo-elektryczna. Podstawowe funkcje Podstawowe funkcje kuchenki są związane z rodzajem przygotowywanego posiłku – można gotować, smażyć...

Można prosto powiedzieć, że najważniejsza w kuchni jest… kuchnia – popularnie zwana gazówką, bo też przez lata dominowały kuchenki zasilane gazem. Od lat w użyciu są również kuchenki elektryczne. Popularnym połączeniem jest także kuchenka gazowo-elektryczna.

Podstawowe funkcje

Podstawowe funkcje kuchenki są związane z rodzajem przygotowywanego posiłku – można gotować, smażyć lub dusić potrawy, trzymając naczynia na palnikach lub płytach albo piec, grillować czy także dusić wewnątrz piekarnika. Różnica między poszczególnymi kuchenkami, oprócz sposobu grzania (gaz, prąd, gaz i prąd) sprowadza się do tego, jak umiejętnie producent wykorzystał możliwości urządzenia i w jakie funkcje je wyposażył. Nowsze modele zazwyczaj mają elektroniczny programator, który pozwala regulować temperaturę piekarnika czy ustawienia zegara, w tym alarm.

kuchnia elektr

Warto zwrócić uwagę na to, jakiego rodzaju jest płyta i ile ma miejsc (palników czy punktów). Najpowszechniejsze rozwiązanie to 4 palniki gazowe lub elektryczne. Zaletą płyt elektrycznych jest płaska powierzchnia, ułatwiająca czyszczenie. Dość wolno jednak się nagrzewają, trudniej też trafić z wymiarami garnka, tak by całe dno przylegało do części grzewczej, przez co marnuje się energię. Z palnikami gazowymi nie ma tego problemu, bo płomień można regulować, tak by obejmował tyle dna garnka, ile trzeba.

Pozostałe parametry

Wśród innych danych w opisie producenta z pewnością warto zwrócić uwagę na wymiary kuchenki. O ile nie bierzemy kuchni na wymiar, gdzie sprzęty są zazwyczaj zabudowane, o tyle rozmiary każdego urządzenia będą szczególnie ważne. Należy dobrze wymierzyć przestrzeń jaką dysponujemy – lepiej przy tym pamiętać, że jeśli między szafkami jest luka 50 cm, to gazówka o szerokości dokładnie 50 cm może nie pasować ze względu na obłe krawędzie – lepiej zostawić sobie po obu stronach chociaż jeden centymetr zapasu, żeby nie wciskać urządzenia na siłę.

kuchnia gazowa

Warto także sprawdzić, jak wygląda instalacja gazowa, na jakiej wysokości się znajduje, tak by po zakupie nie okazało się, że konieczne będą przeróbki. To tylko niepotrzebnie mnoży koszty, których można uniknąć, jeśli wykażemy się pewną przezornością. Istotnym parametrem jest również pojemność piekarnika oraz sposób grzania: czy jest to tylko dół, czy też możliwość wyboru – dół, góra-dół, termoobieg itd. Tego typu funkcje są bardzo przydatne przy pieczeniu zarówno mięs, jak i delikatnych ciast.